torstai 8. kesäkuuta 2017

Pysäyttävä viikonloppu

Viime viikonlopun hyvät fiilikset vaihtuivat lauantai-iltana suruun, epätoivoon ja pieneen pelkoon. Tieto Lontoossa tapahtuneesta terrori-iskusta kouraisi vatsanpohjasta. "Taas. Miksi? Miksi vihaa ja väkivaltaa?"

Helpotus siitä, että sattumien vuoksi en itse ollut Lontoon keskustassa. Mutta moni muu oli. Moni muu joutui kohtaaman pelon ja sekasorron. Piiloutumaan rakennuksiin epätietoisena kaikesta ympärillä tapahtuvasta. Rauhallinen, tavanomainen ilta päättyi monen ihmisen kuolemaan, haavoittumiseen ja valtavaan sekasortoon. 

Sunnuntaina olin suunnitellut meneväni Lontooseen. Ensimmäistä kertaa pieni epävarmuus astui esiin. Olisi helppoa valita toisin ja lähteä jonnekin muualle. Tai jäädä tänne vähän syrjemmälle. Mutta mitä sitten tapahtuisi? Antaisin periksi. Vastaisin iskuihin, kuten tekijät ja heidän johtajansa haluavat - pelkäisin ja näyttäisin sen. Ei, sitä en halua tehdä. Silmiini osui viisaan presidenttimme Sauli Niinistön lausunto terrori-iskun johdosta: "Emme taivu emmekä turru toistuvienkaan terroritekojen edessä, sillä demokratia ja vapaus on vihaa vahvempia voimia." *

Lontoossa kaikki oli lähes ennallaan. Ihmisiä oli kaduilla yhtä paljon, kuin muinakin viikonloppuina. Covent Gardenissa, jonne suuntasin kavereideni kanssa, oli iloinen, keveä, kesäinen tunnelma. Kojuja, pikkuputiikkeja, kiireisiä kahviloita ja ravintoloita, katutaiteilijoita, hymyileviä ihmisiä. Aurinkoa, kukkia ja hyvää mieltä. Sama tunnelma jatkui jokirannassa. 

Välillä kuitenkin ihmiset vakavoituivat, keskustelivat huolirypyt kasvoillaan. Huomattava määrä poliiseja partioi turistialueilla ja jokaisella sillalla oli oma partionsa. Eilinen terrori-isku häilyi kaikkien mielissä.


Silti, ihmismassoista ikään kuin huokui päättäväisyys siitä, että elämää jatketaan niin normaalisti kuin se on mahdollista. Ihmiset ovat päättäneet olla antamatta pelolle valtaa.


*Presidentti Sauli Niinistön lausunto 4.6.2017: http://www.tpk.fi/public/default.aspx?contentid=362913&culture=fi-FI

2 kommenttia:

  1. Välillä sitä pohtii, miksi ihmiset tekevät näin. Elämä jatkuu, mutta ilman tätäkin olisi selvitty. ❤

    http://paremmassavalossa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä. Ei auta kuin itse välittää ja rakastaa enemmän ympärillä olevaa maailmaa ja ihmisiä. <3

      Poista